lördag 1 september 2012

Killing your darlings: Om Shanzoc och Bergens port

Än en gång, de som inte har läst Till sista vingslaget, läser på egen risk.

Som författare bör man alltid veta lite mer om karaktärerna och historien än läsaren. Mycket av ens idéer och tankar kommer aldrig i tryck. Att inse att något man verkligen skulle vilja ha med i en bok inte får plats, kan vara trist. Därför ska jag passa på att här i bloggen skriva ner några av de saker som aldrig blev sagda i böckerna, men som jag tänkte mycket på.
Till att börja med var det väldigt viktigt för mig, redan i skrivandet av På ödets vingar, att veta att Shanzoc var den enda i sin trupp som skulle ha kunnat slutföra uppdraget på egen hand. Hade Yukar eller Olie (om nu inte Olie varit en förrädare) varit den som hamnat på Pahs båt, skulle de inte ha lyckats lika bra som Shanzoc. För mig var detta väldigt viktigt att veta, eftersom Shanzoc så ofta tvivlade på sig själv och sina val i den första boken.
Jag kom nära ämnet i På ödets vingar:
”Yukar hade varit den modige och den starke, han skulle aldrig ha lämnat Pah på båten, han skulle ha stannat och slagits. Olie skulle kanske ha åkt med ungdomarna till fastlandet, men lämnat Tanjmyra med medaljongen så fort han stigit iland. Och båda två skulle säkert ha klarat sig bättre än vad Shanzoc gjort.”
Hade Yukar varit den som överlevt skulle han ha stannat på båten, och där skulle han ha dött. Olie skulle ha lämnat Comíl och Liva i Tanjmyra med medaljongen, och utan dem skulle han aldrig ha hittat Manjír eller Ísery i tid, eller fått veta nycklarnas sanna identitet. Shanzoc var den ende av dem som kunde slutföra uppdraget. Så även om Shanzoc såg sig själv som den svagaste av dem, var han i mina ögon alltid den starkaste.
En idé som inte kom med i sista boken, var att jag från början tänkte ha den sista striden med De avskydda vid Bergens port. Jag hade till och med tänkt mig att kanske öppna porten, och få en glimt av vad som finns bakom dem. Som det blev rymdes det inte.
Det är dock mot Bergens port som Tanich är på väg med Liva, när Shanzoc och Comíl försöker rädda henne i slutet av Till sista vingslaget. Detta sägs inte i boken, det var en sådan sak som jag visste om men som jag inte tyckte behövdes för historiens skull. 
Själv tänkte jag mig alltid att Bergens port låg någonstans i närheten av Hjärtat, Åderns källa, och att det var därför Ådern hade ett så dåligt rykte.

7 kommentarer:

 1. Hej, jag undrar hur jag ska skicka min fil till bonnier carlsen, och hur många sidor lång måste den vara?

  SvaraRadera
 2. julia kommer du göra mer böcker om shan,liva och comil för att jag vill gärna läsa mer om dom :-).och dom 4 böckerna var jättebra till och med bättre än jättebra,snälla :-)

  SvaraRadera
 3. Anonym - Ursäkta att det tagit sådan tid att svara! Ibland missar jag helt enkelt att det kommit en kommentar. Hoppas att du har hunnit få svar från annat håll och skickat in din fil - om inte: jag är inte helt säker på hur Bonnier Carlsen vill ha det, men det går säkert att hitta på deras hemsida. Om inte kan man säkert mejla dem och fråga.

  Sofie - Vad kul att du tycker om böckerna! Som det ser ut nu har jag inga planer på att skriva fler böcker om Shanzoc, Comíl och Liva. Men man ska aldrig säga aldrig. :)

  SvaraRadera
 4. Åhh! Jag hoppas verkligen att du skriver nån mer bok om dem, det skulle verkligen vara helt fantastiskt, för Nyckelväktarna är en av de två BÄSTA bokserier som jag har läst i hela mitt liv!♥♥
  Eller om du vill skriva någon annan bok, det skulle verkligen göra mig överlycklig, och jag skulle ha läst den så fort den kom ut! ;) ★

  Tack iallafall för att du, med hjälp av Nyckelväktarna förgyllde min sommar!♥:D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för din fina kommentar! Jag hoppas såklart att det blir fler böcker för mig. Jag älskar ju att skriva och har flera idéer jag jobbar på. Förhoppningsvis blir det något av det.
   Roligt att du hörde av dig!

   Radera
 5. Hej, en sak jag undrar är om du har instagram, för om du har det så skulle jag jättegärna vilja följa dig, om jag får alltså...:)

  Jag älskar förresten dina böcker, och hoppas verkligen att du skriver fler böcker, antingen om Liva, Shanzoc och Comìl , eller om något annat;)
  MVH Ebba:) ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ebba,
   Tack för din kommentar! Jag har instagram men jag har aldrig funderat på om jag ska göra den öppen för läsare. Jag ska fundera på det och om jag väljer att göra det så skriver jag det här på bloggen.

   Radera