torsdag 19 maj 2011

SPOILER-varning

Nu är Till sista vingslaget här och som vanligt hör jag gärna era tankar och eventuella frågor om boken. Men för att handlingen inte ska förstöras för andra tänkte jag att vi kan använda kommentarerna till det här inlägget till att diskutera. Så, för de som inte läst boken än är det alltså en SPOILER-varning att fortsätta läsa.

39 kommentarer:

  1. Jag måste bara att säga att jag har köpt den nu och den är bättre än vad jag trodde. Den har en "härlig tyngd".

    PS. jag kommer förmodligen komma med frågor lite senar.

    /Ivar Eriksson

    SvaraRadera
  2. Varför dödade du Olie? Han var min favorit och jag tyckte att han saknades i slutet... hade hellre sett någon annan dö istället för han...
    men annars var boken super bra! Du knöt verkligen ihop alla lösa trådar!

    SvaraRadera
  3. Om Olie hade överlevt skulle Shanzoc aldrig ha kunnat få ett avslut. Olies förräderi var oförlåtligt och fastän han försökte skulle han aldrig ha kunnat gottgöra för sina misstag. Jag ville bespara Shanzoc den smärtan som det skulle ha ingett honom genom att konfrontera Olie. Skulle Shanzoc ha dödat Olie själv? Det tvivlar jag på. Just därför skulle han ha haft svårare att gå vidare efter Olies förräderi, medveten om att förrädaren och anledningen till att Yukar inte levde fanns kvar. Jag tyckte att Shanzoc förtjänade bättre efter allt han genomlevt.

    SvaraRadera
  4. Dessutom skulle Olie ha bundit Shanzoc ytterligare till Karitya, och jag ville att han i slutändan skulle välja att stanna kvar med Comíl och Liva.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är förstås sant, tänkte inte på det, men det kanske var bäst så...(för alla inblandade).
    Apropå slutet undrar om du hade bestämt slutet långt i förväg, eller om det bara blev så?

    SvaraRadera
  6. Jag har rätt länge tänkt mig att serien ska avslutas med att Shanzoc, Comíl och Liva är de nya Nyckelväktarna. Ända sedan första boken har jag sett slutscenen framför mig, att de tre ger sig av tillsammans, med de fyra nycklarna. Däremot har mycket runtikring denna scen förändrats under skrivandets gång. /Julia

    SvaraRadera
  7. Denna bok är helt klart den bästa i serien. Jag satt som fastklistrad vid den och mina föräldrar och vänner var tvugna att dra den ur händerna på mig för att få mig att sluta läsa.
    En sak som jag undrar över är sidan längst bak i boken där man ser hur de tidigare böckerna ser ut. På den sidan så har storleken (tjockleken) på 'På Ödets Vingar' och 'Så Långt Vingarna Bär' bytt plats.

    SvaraRadera
  8. Medea,
    Vad kul att du tyckte det! Jag är väldigt nöjd med "Till sista vingslaget" och den har blivit någon av en favorit i serien för mig med.

    När det gäller tjockleken på "På ödets vingar" och "Så långt vingarna bär" tror jag inte att de har bytt plats. SLVB har alltid sett tunn ut, och såvitt jag vet har det tidigare inte funnits någon bild på PÖV där man ser tjockleken, den gjordes nog i enkom för TSV och då tog man formatet från "Under vingarnas skugga". Om man tittar ser de ganska lika ut. Men jag håller absolut med dig! Det hade varit bättre om de bytte platser, det ser ju himla konstigt ut nu i och med att SLVB är så mycket längre än PÖV.

    SvaraRadera
  9. Och nu en fråga till er: Hur kände ni det om att Comíl är en halvkarít? Blev ni förvånade eller misstänkte ni det redan?

    SvaraRadera
  10. misstänkte att han var karit sedan han fick sitt svärd, men det gjorde det bara mer spännande att läsa alla böcker!

    SvaraRadera
  11. Jag misstänkte aldrig att Comíl var halvkarít men blev inte heller förvånad. Det förklarade ju så mycket.
    Jag kan inte låta bli att le varje gång min bror frågar någonting om böckerna. Han har kvar att läsa sista delen. Jag är helt säker på att han kommer att älska även denna del av bokserien.

    SvaraRadera
  12. För det första vill jag säga att boken är jättebra, jag kunde knappt slita mig ifrån den ibland, som när jag fick lov att gå till skolan eller träna eller somna för att inte vakna dödstrött.
    Att Comíl är halvkarít hade jag ingen aning om, men jag förstod det i alla fall när han trodde att han dog.
    Men, jag undrar en sak. Varför fick aldrig Olie träffa Shanzoc? Jag hade liksom sett fram emot deras möte ända sedan jag fick reda på att Olie inte var död.

    SvaraRadera
  13. VISSTE att Comíl var "nästan halvkarít"! Jag VISSTE det :D redan i bok 2 :D annars var väl det det ända jag lyckades slå in rätt ^^ var helt såld på Manjír som Beskyddaren :$ vet inte varför när jag tänker efter, men det kändes som om allt pekade mot det xD
    grymt bra bok förresten, långt över mina förväntningar. Kommer sakna serien :/

    SvaraRadera
  14. Elin,
    Tack, kul att höra! :D
    Ett möte mellan Shanzoc och Olie var en sådan sak som jag gärna ville ha med i sista boken, men som inte riktigt fick plats. Det finns ett uttryck som lyder "killing your darlings", och det var lite så i det här fallet. Jag visste att Olie skulle dö, av anledningarna nämnda ovan, men innan det ville jag ha en konfrontation mellan honom och Shanzoc. Dock insåg jag att det skulle ha saktat ner och krånglat till berättelsen, och följdaktligen gjort den sämre, och då fick den tyvärr ryka. I och med att jag från början tänkt mig fem böcker var det en del saker som föll bort när jag kortade ner serien till fyra stycken.

    SvaraRadera
  15. Kristopher,
    Haha, ja, det var ju bra att du inte listade ut alla hemligheter. ;)

    SvaraRadera
  16. Finns böckerna översatta till något annat språk än svenska? Om inte, finns det planer på att översätta dem?

    SvaraRadera
  17. Medea,
    Inte än, såvitt jag vet.

    SvaraRadera
  18. Köpte boken idag och stannade hemma från skolan idag bara för att få läsa den, haha! :D Alltså, ååh...! Läste precis klart den, och den är verkligen jättejättebra! Jag älskar särskilt när du beskriver Shanzoc's ''flygturer''. Det verkar så underbart, blir så lycklig när jag läser det vilket resulterar i att jag sitter och ler för mig själv! Precis som två andra däruppe så är jag besviken över att Shan inte fick träffa Olie. Det hade jag verkligen längtat efter! Men jag är glad över att han istället fick en förklaring från Comíl ang. Olie. Jag har en fråga, hur uttalar och beotnar DU ''Shanzoc''? :)
    Varma & glada hälsningar från Josefin!

    SvaraRadera
  19. Josefin,
    Tack, kul att höra! :D
    Jag uttalar det "Shansåc", kort a och o.

    SvaraRadera
  20. Hur uttalar du namnen Comíl, Manjír och Lymit?

    SvaraRadera
  21. Medea,
    Jag uttalar dem: "Coomíl" - långt o, betoning på i-et. "Manjír" - kort a, betoning på i-et. "Lyymit" - långt y, kort i. Hoppas det förklarar saken. :p

    SvaraRadera
  22. Jag hade från början en misstanke om att Comíl hade en karít i sin släkt, kanske så nära som sina föräldrar. Jag trodde alltid att han skulle upptäcka att han kunde förvandla sig när det blev nödläge.
    Gillade inte ditt beslut att döda Olie, men förstår om det behövdes för storyn. Jag hade dock velat ha honom kvar för att få veta mer om honom och få se hans och Shanzocs möte.

    SvaraRadera
  23. Jag har just läst klart Till sista vingslaget, och måste få säga att den var underbar! Flera gånger i boken hatade jag dig lite, särskilt när jag trodde att Comíl skulle dö, men nu när jag läst klart kan jag inte tänka mig att någon av delarna i boken kunde skrivits bättre.

    Jag väntade mig hela tiden att Olie skulle dö, fast det var lite synd att han aldrig hann prata med Shanzoc ... Men det var väldigt bra av dig att låta honom förklara sig för Comíl!

    Och att Comíl var halvkarít?
    Jag kom på den tanken någon gång i början av sista boken, fast jag trodde att han var karít på riktigt och att han hamnat i människoform när han var liten eller nåt liknande, långsökt, jag vet. Är i alla fall jätteglad över det! På någont sätt tycker jag att han passar bättre som karít än som människa ^^

    Så tack för fyra helt underbara böcker! Jag kommer helt säkert läsa dem många fler gånger! (:

    // Linda

    SvaraRadera
  24. En annan sak som jag måste tillägga bara;
    jag älskar att Shanzoc och Liva blev kära, jag hade det på känn från början ^^ Och jag är glad att Liva inte hatar Shanzoc nu!

    SvaraRadera
  25. Linda,
    Tack för din fina kommentar! Så kul att du tyckte om den.
    När det gäller Comíl tycker jag inte att din idé var så väldigt långsökt. När jag skrev bidraget till Eragontävlingen hade jag inte utvecklat en färdig idé om Comíls bakgrund, och så när jag sen fortsatte skriva fick jag klura ett tag innan jag bestämde mig för hur det kom sig att han var karít/delvis karít.

    Det är också kul att ni gillar att Comíl är delvis karít, för det var en sådan del som jag var rädd att jag skulle bli tvungen att stryka pg a att serien blev nerkortad. Medan jag skrev det sista kapitlet blev jag osäker på om det skulle funka, så jag bad min redaktör läsa. Som tur var uppmuntrade hon mig att fortsätta, och i slutändan är jag offantligt nöjd med hur det blev.

    SvaraRadera
  26. jag läste precis ut boken :D Åh, så bra den var!

    Jag blev faktiskt överraskad när man fick veta att Comíl var halvkarít! Visst anade jag något när man fick veta mer om svärdet och allt, men jag tänkte aldrig "han är halvkarít!" liksom.

    Först var jag skitsur för att Olie dog, men jag accepterade det efter ett tag, och nu när jag har läst din förklaring på det hela så förstår jag bättre :)

    Måste säga att jag tänkte ungefär "men neeeeeeeejjjee..." när de sa att Niake dött, faktiskt. Vet inte riktigt varför, kanske hade jag tagit för givet att de lyckats hela honom eller nått. Så det var ju lite snopet. Men inget jag hakade upp mig på :)

    Jag ska göra en recension på TSV på min blogg inom kort också, så du vet. Hoppas man får läsa mer av dig i framtiden! ^^
    /Pia

    SvaraRadera
  27. Jag lyssnade nyss på låten Angels av Within Temptation, och insåg att texten passar rätt bra in på vad Shanzoc kände då han fick reda på att Eyle var de avskyddas ledare.

    Förlåt för att jag skriver så många kommentarer.

    SvaraRadera
  28. Tack för fyra underbara böcker!

    Jag satte mig ner och läste TSV så fort jag fick möjlighet, men stannade någon gång efter mitten när det började hända en massa saker bara för att jag inte ville att det skulle ta slut.
    Igår hade jag liksom accepterat allt som hänt och insett att skulle gå bra även efter slutet, så jag läste ut den idag.

    Jag tänkte bara "Äntligen!" när Comíl fick bli karít, det var liksom självklart på något sätt... Det var hemskt när Olie dog, men jag förstod direkt att det måste vara så.
    När jag avslutat sista sidan kändes det så skönt eftersom jag inte kan finna något som jag rastlöst kommer grubbla över (vilket jag var rädd för).

    Du har knutit ihop allt så bra och jag kan inte säga annat än att jag är avundsjuk, jag skulle också vilja skriva så här!
    Undrar bara, hur mycket hade du tänkt ut när du först började skriva på berättelsen? Hade du redan då det mesta av händelseförloppet klart för dig eller har du kommit på mycket efter som?

    Du är en stor inspirationskälla!
    /Frida

    SvaraRadera
  29. Frida,
    Så roligt att du gillade boken, och att du känner att trådarna är ihopknutna. Det var såklart något som jag tyckte var jätteviktigt när jag planerade inför och skrev boken.

    När det gäller din fråga så är svaret: både och. Efter att den första boken var färdigskriven började jag planera inför resten av berättelsen, det var t ex då jag bestämde om Comíls förflutna och nycklarnas riktiga karaktär. Så de stora frågorna hade jag svaren på, men när det gäller resten kom jag på rätt mycket under skrivandets gång.

    SvaraRadera
  30. Ohh, jag läste ut TSV igår! Eller i förrgår, med tanke på att klockan nu är 2.20. xD
    Den var jättebra, tack för att du har hållit mig vaken till långt in på natten den senaste tiden! :3
    Jag hade några frågor... Men de har jag glömt. :/
    Hursomhelst, jag hoppas att detta inte är slutet på berättelser från Chistirkusten? Det finns platser på kartan som knappt ens har nämnts i böckerna, så som Stormöknen och Mörkerträsket, och det finns tre utmärkta platser vardera i både Yderia och Hidala. Om du inte ger oss mer info så kommer jag att börja skriva fanfiction och hitta på saker själv! xD

    Ah, och btw, så skrockade jag för mig själv när jag läste att Tanich hade snott Shanzocs tre ringar. Det kan inte ha varit lätt att bli tre gånger förbannad, fyra med Aníras ring. Nästan lite synd om vår kära pyroman. XD

    SvaraRadera
  31. Nils,
    Vad kul att du gillade den! :D Än så länge har jag inga planer på att fortsätta, så skriv på du! Jag skrev fanfiction när jag var yngre och läser gärna det du skriver, om det blir något. :)

    Och nej, man kan säga att Tanich "had it coming"! :p

    SvaraRadera
  32. har du planer på att skriva andra fantasyböcker?

    SvaraRadera
  33. Till sista vingslaget hade så enormt bra tråd och att du band ihop alla trådar var fantastiskt. Jo. Har några fråger.

    1. Har du typ 'patent' på karítrasen?
    (blivit väldigt enormt förälskad i den rasen och skulle kunna tänka mig använda den i mina böcker om jag fick).

    2. Kan du inte kunna tänka dig skriva någon kort bok om Yukar/Shanzoc/Olies bakrund?
    (Skulle vara jätteintressant :D)

    3. Funderar på att skriva en bok. Skulle du kunna läsa det jag skrev?
    (Lite onödig fråga men det skadar inget att fråga! :D)

    //Elina

    SvaraRadera
  34. omöjlig* Inte onödig

    SvaraRadera
  35. Dina böcker har rent utav trollbundit mig så det kom som en besvikelse nästan när jag upptäckte att det inte skulle komma någon mer bok i serien.
    Och jag tycker nästan att du inte riktigt knutigt alla trådar i serien som till exempel att dom andra beskyddarna kan ha blivit informerade om nycklarnas natur som jag tycker är gaska troligt och att dom försöker att förhöra kejsaren om nycklarna. Jag tycker dessutom det kändes konstigt på något vis när man fick reda på som nästan var väntat att Comíl är släktin med en karit. Jag fick till och med för mig att skulle följa med Shanzoc till karitya och bli utbildad till en bevarare./William

    SvaraRadera
  36. Hej William,

    Kul att du gillar böckerna! :)

    Jag håller med om att det är troligt att Tanich vidarebefodrade nyheten om att nycklarna är ord, för det var ju precis vad han gjorde. Han meddelade Eyle om det, som ju delvis på grund av detta reste från Karitya. Jag tror dock att Eyle var så pass arrogant och hemlighetsfull att han inte sade det till någon annan. Han trodde inte att någon fler skulle behöva veta det, eftersom han inte trodde att han själv skulle misslyckas, vilket också är varför han även lät bli att gömma nycklarna. Kom ihåg att Eyle levde hos Bevararna, han var van vid hemligheter, de var hans liv. Han hade inte berättat för någon Beskyddare om sin riktiga identitet, så jag tvivlar på att han heller skulle berätta något så oerhört viktigt och farligt för någon annan.
    Hursomhelst, när Eyle fick veta nycklarnas rätta natur hade kejsaren redan blivit informerad om att det fanns en förrädare bland Bevararna. Han var så pass skyddad att inte ens Eyle kunde komma åt honom. Så även om Eyle sade det till någon hade Beskyddarna ingen som helst chans att komma åt kejsaren.

    Hm, jag förstår inte riktigt vad du menar med att det kändes konstigt, men när det gäller att Comil skulle ge sig av med Shanzoc till Karitya så var det faktiskt något som jag övervägde. Men Comíl skulle aldrig ge sig av utan Liva, och det skulle inte ha känts naturligt om de beslöt sig för att ge sig av direkt i slutet av boken. Men jag är övertygad om att Comíl förr eller senare kommer att besöka Karitya. Vem vet, kanske följer Shanzoc och Liva med.

    SvaraRadera
  37. Nu är jag visserligen lite sent ute men jag vill bara säga att böckerna var otroligt bra! Jag läste de i slutet på förra året (2011) och jag älskar de! De är bland de bästa böcker jag har läst. Fast när Olie dog började jag gråta. Fast jag förstår varför han dog.

    Tummen upp för dina böcker!

    SvaraRadera
  38. Hej Becki,
    Tack, så kul att du gillar böckerna!

    SvaraRadera